2017. november 12., vasárnap

Gluténmentes mennyei zserbó

Kohári Évi receptje alapján:


Hozzávalók:
Tészta:
• 55 dkg Doves Farm Önkelesztő liszt (Mi most fehér kenyérlisztet használtunk, azzal is menni fog!)
• 1 nagy tojás
• 8 dkg cukor
• 1 cs vaníliás cukor
• 30 dkg margarin
• 1 dl tej
• 1 csomag szárított élesztő
• csipet só
Töltelék:
• darált dió (ízlés szerint)
• cukor (ízlés szerint)
• 2 cs vaníliás cukor
• lekvár (ízlés szerint)

Kakaós máz: (mi olvasztott csokit használtunk: pici vaj, másfél tábla csoki, pici tej)
• 6 ek cukor
• 2 ek holland kakaó
• 6 ek víz
• 5 dkg vaj

Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk és összekeverjük kevés cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a sót, cukrot, a tojást és a felfuttatott élesztőt. Jól összegyúrjuk, majd három részre osztjuk a tésztát.
Dió és cukor mennyiségeket azért nem írtam, mert mindenki az ízlésének megfelelő mennyiségű tölteléket használ. Mi úgy szeretjük, ha jó sok töltelék van a tésztalapok között.
A diót a cukorral, és a vaníliás cukorral összekeverni.
Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, majd az egyik tésztát megfelelő méretűre nyújtjuk és beletesszük a tepsibe.
Lekvárral ízlés szerint megkenjük, majd megszórjuk a diós-cukros keverékkel.
Ezután kinyújtjuk a második tésztát és a tetejére tesszük. Ezt a lapot is szintén jól megkenjük lekvárral, majd megszórjuk a diós-cukros keverékkel.
Végül a harmadik tésztát is kinyújtjuk és befedjük vele a tölteléket. Szobahőmérsékleten kb 1 órán át pihentetni kell. Végül a tetejét villával megszurkáljuk, és tejjel vékonyan lekenjük.
Előmelegített sütőben, közepes lángon addig sütjük, míg a teteje szép pirosra sül (én légkeverésnél 160 fokon sütöttem).
Amikor megsült a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, majd a tetejét olvasztott csokoládéval vagy házilag készített kakaós mázzal bevonjuk.
A kakaós mázhoz a kakaót, a cukrot és a vizet elkeverjük, majd pár percig főzzük. Még forrón keverjük hozzá a vajat. A teljesen kihűlt tészta tetejére kenjük és hagyjuk, hogy megdermedjen.
Forrás: http://receptneked.hu/edes-sutemenyek/zserbo-11/




Horváth Zita is megsüttöte őket:

Köszönjük! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése